dugun_davetiyeleri_105 

 Günümüze kadar gelen değişmez bir adet olmuş artık davetiye göndermek. Teknoloji her ne kadar ilerlese de insanlar hala o eski adetlerini devam ettiriyorlar.  Değişik şekillerde davet etmek varmış eskiden. Bir düğün merasimi varsa ailenin, dostlarına işlenmiş havlu veya bir hediye ile davet ederlermiş. Zaman ilerledikçe ve matbaalar çıktıkça bu kağıda basılarak elden veya posta ile adreslerine gönderilirmiş.
Kralların ve padişahların davetiyesi ise haliyle biraz daha farklıymış. Padişah bir tellalı tüm ahaliyi toplar veya ahali içinde davulunu çalar “Duyduk Duymadık demeyin, Gelmemezlik falan etmeyin. Kızım nafile sultanı Sadrazam şebabettin efendi ile evlendiriyoruz. Siz kullarımız bu ulu günde bekliyoruz” diye tellal tutar herkese duyurur muş. Şimdi bu tellallığı Belediye değişik versiyonla yapıyor, amfilerden cenaze ve düğün merasim ilanlarını ücretli bir şekilde yapıyor.

 Davetiyelerin Dağıtımı
 Günümüz ortamında ise davetiyelerin dostlara ulaştırılması ile birlikte davetiye örnekleri de değişti. Davetiyeler internet ortamında hazırlanarak facebook veya twitter üzerinden tanıdıkların duvarlarına atılıyor yada mobil cihazlardan maillerle ulaştırılıyor. Çiftler davetiyeornekleri ni seçmek ve bunu firmaya istekte bulunmak kalıyor. firma davetiye örneğini çiftin mailine veya duvarına göndererek onayını alana kadar işlemi devam ettiriyor. Sistem bu şekilde ilerlerken insanlar hızlı bir şekilde evlilik planlarını  adım adım ilerletiyor. Mutlu bir yuvanın ilk başlangıcında çiftlere sadece birazcık araştırmak ve davetiye fiyatlarını karşılaştırmak kalıyor. Piyasa araştırması yapmadan yapılan her alışverişte olduğu gibi davetiye sektörü de çok farklılıklar arz etmektedir. 1000 Adet davetiyeyi 50 liraya yapan firmaların yanında 100 adedini 120 liraya yapan davetiye firmalarda mevcut maalesef. Aynı baskı ve kalitede davetiyelerin arasındaki bu kadar fiyat farkını ödemek istemiyorsa çiftler, beş dakikalarını İnternet fiyat araştırmasına ayırmak zorundalar.

  Davetiyelerin Hazırlanması
 Davetiyeler hazırlanırken güzel bir söz de bulmak gerekli. Sözleri seçerken insanların ilgisini çeken bir söz olabilecek veya güzel bir mesaj verecek sözde olabilir. Çok aşırıya gitmeden anlamlı sözler yazmak gerekli. İnsanlar ellerine davetiyeleri aldıkları zaman bu ne biçim söz dememeleri gerekir. Sözlerin ve davetiye üzerindeki bilgilerinde okunabilir olması lazım elbette. Eline alıp da davetiyenin üzerindeki yazıları okuyamayan çok insan var.  Güzel bir yazı fontu seçerken okunabilir olmasına da dikkat edilmeli. Davetiye üzerine yazılacak yazıların fontu 8 puntodan aşağı kesinlikle olmaması lazım. El yazı kullanılan fontlarda ise bu en az 10 puntonun üzerinde olması gerekir. Ofset baskılarda davetiyeler hazırlanırken DPI dediğimiz piksel oranı da en az baskı kalitesine göre 342 DPI olması gerekmektedir. Bu çözünürlükten aşağı basan makineler tercih edilmemelidir.
  Davetiyelerin Teslimatı
Davetiyeler basılmadan önce firma ile yazılı bir sözleşme yapılması çok önemlidir. Firma şu gün içinde kesin teslim ederim diye size bunu yazılı olarak vermesi sizin açınızdan gerekir. Günümüzde küçük çapta firmalar veya merdiven altı tabir ettiğimiz korsan firmalar iş kaçmasın diye “Hallederiz abicim” rolünü sık sık uygulamakta ve insanlar mağdur edilmektedir. Müşterilerin işlerini sıkı tutmalarını öncelikle tavsiye ederiz. Genç Çiftlere Mutluluk yolunda ebede kadar beraber yürümelerini dileriz…

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top